Sivut

28.4.2014

Haaparannalla

(Tässä vähän vanhempi teksti, joka on hautautunut raksakiireiden alle. Viikottaisia koosteita on myös tulossa, hieman jälkijunassa, mutta tuleepahan kuitenkin.)

Toisena pääsiäispäivänä satoi, joten lähdimme käymään koko perheen voimin Haaparannalla, lähinnä Ikeassa tällä kertaa. Kirjoitin sen tarkoituksella noin, sillä yleensä käyn itse asiassa kaikkialla muualla paitsi Ikeassa. Nyt sinne oli kuitenkin tarpeen mennä, sillä halusimme tutustua vähän ennakkoon tämänhetkiseen liukuovikomero- ja wc-kalustetarjontaan. Ja oli ihan vähän nälkäkin :)

Kuten arvelimmekin niin meille löytyi sieltä kyllä sopivia malleja niin eteiseen, kodinhoitohuoneeseen kuin vessoihinkin, ja säästö on aika merkittävä. Pelkästään liukuovikaapeissa laskeskelin erotuksen olevan 1500 euron luokkaa verrattuna paikallisista liikkeistä saamiimme tarjouksiin. Täällä Suomessa oli aika vasta Ikean Vaatekaappiviikot, joten jäämme odottelemaan vastaavaa kampanjaa taikka muita etuisuuksia myös tuonne naapurimaan puolelle!

Keittiötä emme sen sijaan tässä tapauksessa halunneet sieltä hankkia, vaikka meille onnistuisi kyllä tehdä kaapistot kivasti tasan 60-senttisellä jaolla. Kulmakaapin mekanismi ei ollut yhtä vakuuttava kuin Le Mans, valaistuksen haluaisimme toteuttaa vähän eri tavalla ja onhan se ammattitaitoinen suunnittelijakin aika tärkeä osa tätä hankintaa. Suunnittelupalvelun tosin voisi ostaa n. 400 kruunun hintaan, kun on kanta-asiakas. Itse en pidä ongelmana edes kalusteiden kasaamista, sillä sehän on noissa Ikean kaapeissa aika idioottivarmaa (kunhan EI käytä ylimääräisiä työkaluja, kuten eräs mies viime kerralla, kröhöm). Vaan kun sitä oikeaa tunnetta ei tule niin ei sitä silloin kannata ostaa.

27.4.2014

Pääsiäispaussi

Pääsiäinen toi mukavan katkon melko tiiviiseen tahtiin alkaneeseen raksailuun. Vietimme rauhallista vapaa-aikaa vieraiden kanssa mökkeillen. Tai no, milloinpa isäntä osaisi olla oikeasti rauhassa... puutöitä teki koko viikonlopun ja kävipä lauantaipäivän raksallakin :D Muutoin ohjelmassa oli mm. aivan erinomaisia ruokia (mm. gulassia ja nyhtöpossu-tortilloja), pilkkimistä ja shoppailukierros kaupungissa.

Suomen paras leipomo -kilpailusta tutun mikkeliläisen Haapasen leipomon raikasta sitruunakakkua
Joku on aina se kevään viimeinen mies jäällä.

23.4.2014

Vakuutukset kunnossa

Olinpa melkein jo unohtaa yhden tärkeän seikan, nimittäin vakuutukset! Heti kun tontille tulee tavaraa, on syytä olla voimassa kotivakuutus rakennuksen osalta. Irtaimistohan muuttaa sitten vasta myöhemmin erikseen. Tässä, kuten yleensäkin aina, vertailu kannattaa, sillä jo ihan äkkiseltään selviteltynä säästö vuositasolla on sadan euron luokkaa!

Toinen tarpeellinen (tai siis toivottavasti täysin tarpeeton) hankinta on talkoovakuutus vapaaehtoiselle työväelle. Meidän kohdallamme tämä tarkoittaa lähinnä vanhempia ja sisaruksia. Erot eri vakuutusyhtiöiden välillä olivat melkoiset, sillä suunnilleen samansisältöisen vakuutuksen hinta tuplaantui ja liki triplaantui riippuen siitä, mistä kysyi. Kolmesta paikasta tiedusteltuna Pohjola oli tällä kertaa edullisin, joten päädyimme siihen. Kustannuksenahan tuo on hyvin pieni, vain muutama kymppi, mutta jos jotakin sattuu niin silloin varmasti kiittelee itseään.

Ja kun tässä kerran vertailemaan lähdettiin niin samalla tuli säästettyä auton vakuutuksesta vuositasolla satanen pois :) Meillä on tällä hetkellä vakuutuksia kolmessa eri yhtiössä, mutta siihen on kyllä syynsä. Se on nimittäin hajauttaminen, joka kannattaa!

Ps. Palaamme raksan varsinaisiin kuulumisiin tuonnempana. Toistaiseksi kaikki ok, budjetti pitää, pitkää päivää painetaan.

20.4.2014

Tapahtui viikolla 16

Toisella raksaviikolla tapahtui myös paljon. Hyväksi onneksemme isännällä oli pitämättömiä lomia ja tähän kohtaan sattui myös pääsiäinen, joten hän pystyi olemaan suurimman osan päivistä lapion ja muiden härveleiden varressa.

14.4. Sorakuormia ajettiin seitsemän kasettikuorman verran.

Kauhakuormaaja levitti ja tiivisti soran.

Illan tullen kaikki oli valmista sokkelin tekoa varten.

15.4. Tontilla kävi rakennustarkastaja, joka tarkasti ja hyväksyi perustusten korkeustason. Samana päivänä kaupungin mittamiehet kävivät merkitsemässä asuinrakennuksen sekä liiterin nurkkapisteet. Sen jälkeen sokkelin tekijä alkoi pystyttää muotteja.

16.4. Sokkeli valettiin. Ennen valua työnjohtaja kävi tarkastamassa raudoitukset. Sokkelin korkeus on 90 cm. Jossain siinä sivussa on tullut tehtyä myös vähän polttopuita.
17.4. Sokkelin muotit purettiin. Todettiin, että työn jälki oli oikein hyvää.
19.4. Salaojat ja sadevesiviemärit asennettiin. Sokkelin sisälle asennettiin 20 cm:n kapillaarikatko sepelistä ja sen päälle asennettiin suodatinkangas. Tärryyttämistä riitti joka käänteessä.

13.4.2014

Tapahtui viikolla 15

Tästä eteenpäin koostamme raksatapahtumia viikoittain vähintäänkin muutaman kuvan muodossa. Itse kun en tuosta teknisestä puolesta ja rakennushommista niin kauheasti välitä, ei niistä ole nyt luvassa sen pidempiä tarinoitakaan :)


11.4. Aloituskokouksen jälkeen alkoi puiden kaato

12.4. Kaivinkone alkoi heti aamusta pintamaiden poistoon

12.4. Iltapäivästä oli maisema muuttunut jo kovin
Tälle viikolle mahtui lisäksi vielä perusvesikaivon asennus sekä vesijohdon jatkaminen. Samaan aikaan kotona totuteltiin uuteen arkeen, jossa isäntää ei pahemmin näy. Jos vain on mahdollista rakennella rakentamisensa jo ennen lapsia niin suosittelen kyllä lämmöllä! Sen verran "hauskaa" on ollut uhmaikäisen kanssa illat ja asioinnit kaksistaan.

12.4.2014

Olisinhan minä ostanut, mutta...

Nyt tympii. En tiedä, meneekö kaikkien muidenkin paikkakuntien rakennusalaan liittyvillä myyjillä tällä hetkellä niin hyvin, ettei heidän tarvitse edes pyrkiä kaupantekoon? Yhteydenottopyyntöihin ei vastata, sovittuja tarjouksia ei koskaan (pyynnöistäkään huolimatta) lähetetä ja liikkeestäkin likimain käännytetään pois, koska "ei näitä nyt vielä kannata miettiä". Se olisi kuitenkin pikkupakko saada useampia tarjouksia, jotta pystymme vertailemaan hintoja.

Onko tässä vähän sama kuvio kuin menisi naisena autoliikkeeseen vai mitä kummaa? Minulla on kyllä yksinkin liikkuessani täysi päätäntävalta, välitön maksuvalmius ja aito tarve. Tarvisin vain hieman sitä alan ammattilaisen ajankohtaista tietotaitoa, jotta osaan valita meidän tarpeisiin sopivat tuotteet. Tai edes sen yhteydenoton, että "emme nyt ehdi/jaksa/halua tarjota teille asiaa x" - ei mitenkään voi olla liikaa pyydetty? Jokaisella liikkeellä on kuitenkin täysi mahdollisuus valikoitua ostopaikaksi, tai ainakin oli.

Onneksi, yksittäisiä helmiäkin mahtuu joukkoon. Vielä ei olla päästy kaupoille asti, mutta asiantuntevia esittelyitä ja suunnitteluapua on saanut muutamassa paikassa kyllä kiitettävästi. Vaikka tässä on tiukka budjetti niin hyvä palvelu on varmasti hintansa väärti ja mielellämme hankimme asioita sellaisesta paikasta, jossa asiointi on kaikin puolin sujuvaa ja miellyttävää.

Ja onhan meillä aina nettikaupatkin! Minuun iski keskiviikkoaamuna keltainen haamu ja menin sitten tilaamaan hullareilta Dyson DC33C-imurin. Vielä ehtii katua ja palauttaa, mutta käsittääkseni nämä ovat aika päteviä laitteita? Ainakin täytyy kokeilla, sillä nykyisestä Electroluxin UltraOnen kahvasta lensi yksi ruuvi irti kesken siivouksen, eikä sitä ole saanut kukaan, huoltoliikekään, takaisin paikoilleen, vaan suosittelivat ilmastointiteippiä... liitos ei siis ole enää tiivis, eikä suoraan sanottuna huvittaisi teippailla kolmen sadan euron laitetta kasaan. Ehkä se vielä menee mökki-imurina sitten. Uudessa kodissa kuitenkin siivotaan Dysonin voimin!

Kuva lainattu: Stockmann.com

11.4.2014

Työt alkaa

Lupa tuli
lumi suli (ja satoi uudelleen)
saha sanoi...
puli-puli?

Ei tullut minusta runoilijaa, mutta nyt on siis rakennuslupa myönnetty ja tontilta puut kaadettu! Harmittaa, että meidän vähäisetkin puut olivat kaikki juuri rakennuksen paikalla, mutta eipä sille sitten mitään voi. Täytyy istuttaa uusia puita heti kun mahdollista.

Huomenna tulee kaivinkone aloittelemaan pohjatöitä eli nyt sitä mennään eikä meinata :)



Toimeliasta viikonloppua!

1.4.2014

Nopeimmat aloittivat jo

Ajelimme tänään tulevalla kotitiellä ja siellähän oli ensimmäinen innokas kaadellut jo puut tontilta. He olivat vieneet kaikki poiskin, mutta me teemme omamme polttopuiksi sitten ajallaan.

Vastapäinen naapuritontti
Meidän puolella on metsä vielä "luonnontilassa", mikäli tuota tontin takana kulkevaa vanhaa tienpohjaa nyt voi sellaiseksi kutsua. Kaadettavaa ei ole paljoa, ehkä kolmisen puuta. Meidän ja viereisen tontin väliin jää onneksi edes pieni metsäkaistale.

Kotikadun maisemia
Ensi viikonloppu menee vielä muissa merkeissä, mutta sitä seuraavana sitten otetaan moottorisaha mukaan ja aletaan töihin itsekin! Hui kauhistus, kuinka se aika juokseekaan. Ihan kohta on kesä :o